Witamina D3 |
Z jakiej firmy witaminę D3 stosujecie ? W jakiej dawce ? W formie kapsułek, a może w formie tabletek lub kropli ?
Czy opłaca się kupować witaminę D3 mającą oficjalnie status leku OTC (leku bez recepty), czy wystarczy suplement diety ?
05-11-2019, 15:51 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2019, 15:52 PM przez LilPeneros.)
Jest sens inwestować w D3 o nazwie Vigantoletten 1000 j.m. 25mcg, 90 tabletek za 23,98 zł, który jest lekiem OTC (bez recepty) ?
Tego Vigantoletten 1000 j.m. trzeba by pewnie brać co najmniej 3 - 4 tabletki dziennie, tak aby dawka mieściła się między 3, a 4 tys. IU dziennie.
Trafiłem na taką stronę z porównaniem popularnych preparatów z D3: https://pantabletka.pl/jak-wybrac-najlep...tamine-d3/
Vigantolleten jest kiepski, mała dawka i sucha tabletka. Biorę D-Vitum forte 4000jm, jest z olejem lnianym, lepiej się wchłania.
"Czasem sobie myślę, że Darwin jednak się mylił i w rzeczywistości człowiek pochodzi od owadów, bo w ośmiu przypadkach na dziesięć człekokształtne to zwykłe mendy gotowe na wszystko za byle gówno."
04-12-2019, 18:09 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2019, 18:36 PM przez LilPeneros.) (06-11-2019, 17:39 PM)Harbinger napisał(a): Vigantolleten jest kiepski, mała dawka i sucha tabletka. Biorę D-Vitum forte 4000jm, jest z olejem lnianym, lepiej się wchłania.W sumie masz rację, że lepiej brać witaminę D3 w kapsułkach z jakimś rodzajem tłuszczu w kapsułce. Jeśli ktoś bierze D3 w tabletkach, to musi koniecznie wypić ją PO posiłku zawierającego spore ilości tłuszczu, np. jogurtu greckiego, albo jajecznicy z kilku jajek smażonej na smalcu - tylko wtedy wchłanianie tej witaminy będzie porównywalne z witaminą D3 w kapsułkach w oleju lnianym. Przy okazji znalazłem taki oto dwustronnicowy artykuł: https://potreningu.pl/articles/4982/wita...odpowiedzi a także drugi: http://potreningu.pl/articles/2015/witam...itaminy-k2
20-07-2020, 15:27 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2020, 15:28 PM przez LilPeneros.) (20-07-2020, 08:30 AM)kkrs napisał(a): Ostatnio dowiedziałem się od znajomej która jest na ostatnim roku farmacji, ze witaminę D3 wiele osób powinno przyjmować nie tylko w okresie zmniejszenia slonca w Polsce ale przez cały rok. Szczególnie, ze pracujemy nie na sloncu ale przy komputerze WIele osób pracuje 8 godzin przed komputerem a potem albo wybiera się na siłownie albo wybiera się do domu i tam ponownie pracuje przy komputerze czy ogląda tv. Jak niby w takiej sytuacji witamina jest w stanie się naprodukować w organizmie? Nie ma takiej opcji. Brak witaminy D3 to spore problemy w organizmieTo może być prawda - ja w tamtym roku przyjmowałem 2000 IU przez cały rok, a od jesieni więcej, w tym roku natomiast od kilku miesięcy przyjmuję 4000 IU mimo, że mamy teraz lato. Dlaczego ? Bo stosowanie witaminy D3 przez cały rok jest czymś korzystnym choćby w przypadku osób mających nadwagę lub otyłość i/lub w przypadku sportowców i osób aktywnych fizycznie. Mam jeszcze jakieś 8 kg do zrzucenia, poza tym jestem osobą aktywną fizycznie, więc spełniam oba te warunki.
Tak, to prawda. W naszych warunkach atmosferycznych powinniśmy regularnie przyjmować witaminę D.
"Czasem sobie myślę, że Darwin jednak się mylił i w rzeczywistości człowiek pochodzi od owadów, bo w ośmiu przypadkach na dziesięć człekokształtne to zwykłe mendy gotowe na wszystko za byle gówno."
Witamine D3 można jeść na potęgę do 40 tyś jednostek na dzień, zapotrzebowanie jest chyba 20 tys
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
1 gości |