Przepuklina kręgosłupa |
Cześć wszystkim, jestem tu nowy także to też moje przywitanie.
Mam 25 lat, około rok temu po rezonansie dowiedziałem się, że mam przepuklinę kręgosłupa, ogólnie bywało lepiej i gorzej, ostatnio pojawiła się też rwa kulszowa, nie uniemożliwia to normalnego funkcjonowania ale jest dość uciążliwe. Jestem wysoki, nie mam nadwagi.. Pękło najpewniej podczas przysiadów ze sztangą. Jest tutaj ktoś z podobną przypadłością i może coś powiedzieć na temat tego, czy to mija, wchłania się? Byłem już u kilku fizjo i lekarza, co jeden to inną ma wizję. Pozdrawiam
Jeżeli nie masz daleko do Krakowa, polecę Ci jedynego lekarza któremu ufam, twierdzi że jest, albo było tylko sześciu takich fachowców w Polsce. Mnie pomógł na tyle, że prawie normalnie funkcjonuje, ale kilka razy w tygodniu ćwiczę coś w rodzaju crossfitu, żeby być rozciągniętym i wzmacniać mięśnie wokół kręgosłupa. Nigdy nie robiłem badań typu rezonans, bo nie chcę wiedzieć co tam siedzi. Rwa kulszowa to generalnie początek i jest najmniej uciążliwa, natomiast najgorsze jest to, że zaczynasz mimowolnie przenosić ciężar ciała na stopę która mniej boli i teoretycznie czujesz się lepiej, ale kończy się to przesunięciem miednicy, ja miałem aż 3 cm w stosunku do osi ciała i prawie 80% ciężaru przeniosłem na lewą stopę. Potem następuje zanik mięśnia czworogłowego w nodze którą mniej obciążasz, zaczyna się rozlatywać staw kolanowy, bo nie ma mięśnia. Cała kuracja u lekarza o którym wspominałem kosztuje około 8 tys. zł. Ale dzięki temu może uda Ci się uniknąć operacji, która polega na zrośnięciu dwóch kręgów pomiędzy którymi nie ma już dysku i teoretyczne kalectwo, bo nie będziesz mógł podnieść więcej niż 5kg w odpowiedniej pozycji. Nie straszę Cię, ale jest to bardzo poważna dolegliwość z którą ja męczę się już ponad 15 lat, ale jestem w 100% sprawny i podnoszę tyle na ile mam siły.
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Nie musisz mieć straszyć, ja już wiem mniej więcej jak może pogorszyć się przy tej chorobie.
Jeśli nie miales rezonansu to w sumie ciężko od razu mówić że to przepuklina, jest też kilka innych dolegliwości które objawiają się rwa kulszowa. Na razie czekam na wizytę u jednego specjalisty ale chętnie bym się dowiedział na priv trochę więcej o tym od Ciebie. Też ćwicze core i rozciąganie codziennie do tego rower co jakiś czas, wcześniej też basen.
Ja też rwy nie mam już od chyba 10 lat, ale jeżdżę przynajmniej raz w miesiącu na masaż, także ja raczej dyski mam całe, tylko się wysuwają pewnie jak chcą, także generalnie przy każdym ruchu coś się dzieje, ale trzeba nauczyć się z tym żyć. Ale jak coś to spokojnie pisz na priv.
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka (29-12-2020, 00:57 AM)Slingstron napisał(a): Cześć wszystkim, jestem tu nowy także to też moje przywitanie. Od takich hardcorowych przypadków to tylko na myśl przychodzi mi klinika Enel Sport, mają oddziały w stolicy i w Łodzi. Możesz poczytać opinie o Jaroszewskim bardzo dobry ortopeda, mozesz też tam zrobić usg rezonans badanie biodex tez wskazane. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
1 gości |